Stadswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning

Beschrijving

Gelegen aan hoek met Collaert Mansionstraat. Enkelhuis van één travee en één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), 16de-17de eeuw. Samen met Collaert Mansionstraat nummer 4 en linker travee van nummer 2 één bouwvolume, middenin gemarkeerd door de rechthoekige schoorsteenschacht. Verankerde bepleisterde en geelbeschilderde bakstenen tuitgevel met schouderstukken en op grijze plint. Rechthoekige muuropeningen, topgevel met vensters in korfboognissen met afgeschuinde dagkanten, kleine roedeverdeling, bewaard houtwerk. Afgeschuinde hoek en kleine nis voorzien van Mariabeeld met Kind. Zijgevel, rechthoekig venster oorspronkelijk beluikt, zie duimen, ramen met grote roeden. Dakkapel met tuitgevel onder aansluitend haaks zadeldakje (leipannen). De gelijkaardige dakkapel van de Collaert Mansionstraat nummer 4 dateert van 1936. Achtergevel met rechthoekig venster met houten latei. Links rechthoekig poortje met afgeschuinde dagkanten en onder geprofileerde latei.

Interieur. Bewaarde balken, dakspant met schaargebinte.

• Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Fiche, juni 1982.