erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
83065
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83065

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Langerei en Potterierei met omgeving
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Breedhuis van vier + vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). 17de-eeuws pand met huidige getrapte zijgevel van 1665. Vierde kwart van de 19de eeuw: aan de Langerei verplaatsen van voordeur in de lijstgevel aan de de Sint-Gilliskoorstraat, verlagen van vensters op de begane grond en voorzien van rolluikkasten; aan de Sint-Gilliskoorstraat plaatsen van rondboogvenster ter hoogte van het trappenhuis. Consoliderende "Kunstige Herstelling" van 1990 naar ontwerp van architect Hubert Davans (Brugge) onder meer van de 17de-eeuwse achtergevel en met behoud van het 19de-eeuws schrijnwerk; bijgebouw: dichten van venster en plaatsen dakvenster met eigentijdse vormgeving. Trapgevel (10 treden + topstuk) aan de Langerei: verankerde muntgroenbeschilderde gevel van baksteen op grijze plint, uitkragende bovenbouw op rondboogfries aanzettend op gegroefde consoles. De getrapte top had oorspronkelijk drie ovale oculi. Rechthoekige muuropeningen, bovenvensters met afgeschuinde dagkanten en gedichte rondboognissen, bewaard 19de-eeuws houtwerk. Afgeschuinde hoek met natuurstenen hoekblokken. De achtergevel is een tuitgevel met rechthoekige vensters en geblokte ontlastingsbogen.

Interieur. Bewaarde balklagen, enkel nog zichtbaar op de bovenverdieping. Houten 19de-eeuwse slingertrap. Zolder met drie schaargebinten, telmerken.

  • Dienst Infrastructuur en Ruimtelijke Ordening Brugge, Fiche, mei 1982.
  • CONSTANDT L. (ed.), Behoedzaam omgaan. Monumentenzorg in Brugge, 1988-1993, 1994, p. 178.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 197 (Langerei, links van nummer 15).

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nb Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83065 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.