Hoekhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis

Beschrijving

Monumentaal hoekpand, bestaande uit een diephuis, een breedhuis en een tuinvleugel, sedert 2000 deeluitmakend van hotel, zie Oost- Gistelhof nummer 2. Complexe woning fasegewijs tot stand gekomen.

Het diephuis aan de Gouden-Handrei gaat mogelijk terug tot circa 1300, zie kelder. Circa 1500 wordt het huis verbouwd: het breedhuis aan de straatkant wordt waarschijnlijk dan toegevoegd. Tot 1834 heeft het diephuis, zie bouwaanvraag, nog een puntgevel, het werd wellicht toen met één bouwlaag verhoogd en de gevels verbouwd zie huidige toestand. Haaks op het breedhuis staat een tuinvleugel, mogelijk met middeleeuwse kern zie kelder maar verhoogd tijdens het interbellum. Jaren 1950-1960: bouwen van garages met terrasafdekking in de tuin. In 2000, ombouwen als hotel. Dubbelhuistype op L-vormige plattegrond van vijf + vijf traveeën onder zadeldaken, al dan niet afgewolfd (Vlaamse pannen). Verankerde, witbeschilderde bakstenen lijstgevels.

Diephuis. Aan reizijde: hoge bepleisterde, grijsbeschilderde plint met imitatievoegen, metalen ringen. Cordonvormende lekdrempels onder de latere mezzaninovensters en omlopend hoofdgestel op klossen. Kelderverdieping met rondboogopening en rechthoekige vensters. Rechthoekige vensters met afgeschuinde dagkanten op de verankerde begane grond en tweede bouwlaag. De houten erker op stenen sokkel en consoles en voorzien van borstweringen van gesinterde baksteen dateert waarschijnlijk van 1834. Aan Torenbrugzijde: rechthoekige muuropeningen, sommige vensters met afgeschuinde dagkanten wijzend op oudere toestand; deur onder geprofileerde kroonlijst, bovenlicht met typische geometrische ijzeren 19de-eeuwse roedeverdeling, arduinen buitentrapje en voetenschraper.

Interieur. Volledig onderkelderd, tweebeukig en met drie traveeën, waarschijnlijk 17de-eeuwse overwelving: graatgewelven tussen gordelbogen op natuurstenen midden- zuilen met eenvoudige kapitelen. Enkele schouwen met bepleisterde schouwboezems uit de eerste helft van de 19de eeuw. Bewaarde balklagen, kapspant vermoedelijk in oorsprong een sporenkap met hanenbalken, vier dubbele schaargebinten.

Breedhuis. Aan tuinzijde verankerde bakstenen puntgevel met vlechtingen, sporen van oudere openingen.

Interieur. Bewaarde balklaag op de derde bouwlaag. Dakspant: oorspronkelijk een sporenkap met hanenbalken, rust op drie schaargebinten.

Tuinvleugel. Oorspronkelijk een vierkant gebouw verbonden met de straatvleugel door middel van trapconstructie. Een gedeelte van de bakstenen tuitgevel met vlechtingen (kant Gouden-Handstraat) is nog zichtbaar.

Interieur. Kelder, gedateerd 1679, graatgewelf met centraal versieringsmotief, tegen de achterwand, resterende laatgotische haard.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Verslag bouwhistorisch onderzoek door D. Van Eenhooge, 9 juni 2000.
  • Dienst Infrastructuur en Ruimtelijke Ordening Brugge, Bouwvergunningen, nummer 3419/2000.
  • Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota, 8 april 1999.