Gelijkaardige arbeiderswoningen

Beschrijving

Drie gelijkaardige huizen van vier/drie traveeën en twee bouwlagen (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) met centrale getrapte top, zie nummers 9-11, vroeger één pand (8 en 7 treden + topstuk) of tuitgevel (nummers 13 en 15). 17de-eeuwse gevels met in de loop van de 19de-20ste eeuw gewijzigde begane gronden onder meer, zie sporen van ontlastingsbogen (nummers 9-11) en ook aanpassing van andere muuropeningen. Historiserende aanpassing als café in 1939 van nummer 13 naar ontwerp van architect H. Bovée (Brugge). Verankerde baksteenbouw; bepleisterde (nummer 15) en/of witbeschilderde (nummers 9-11 en 15) topgevels op grijze plint. De rechthoekige muuropeningen bewaren nog afgeschuinde dagkanten en negblokken aan de deuren van nummers 11 en 15 en aan de bovenvensters, oorspronkelijk met tussenstijl. Nummer 15: verhoogde begane grond, vensters met afgeschuinde dagkanten en rolluikkasten. Zoldervensters van nummers 9-11 (met hijshaak) en nummer 13 in rondboognis behouden resten van bas-reliëfs in de boogvelden; korfboognis van nummer 15 vroeger versierd met schelpornament, hijsbalkgat- en haak.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 710/1939.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 433.