Huis 't Wit Leeuwkin

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning 't Wit Leeuwkin

Beschrijving

Eertijds zogenaamd "'t Wit leeuwkin". Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), jaartal "1649" in gevelsteen met klauwende leeuw. In 1996 van tweewoonst teruggebracht naar één woning en dichten van de deur in derde travee. Verankerde bakstenen en crèmekleurig beschilderde lijstgevel met haast gevelbrede centrale tuitgevel afgeboord met vlechtingen. Rechthoekige muuropeningen, benedenvensters onder geblokte ontlastingsbogen, op de bovenverdieping links oorspronkelijk een bolkozijn met nog bewaarde afgeschuinde dagkanten. In de top, twee luiken met geblokte rondboogomlijsting. Achtergevel: dakvenster met tuitgevel gemeenschappelijk met nummer 15, twee traveeën, rechthoekige vensters met zandstenen lateien.

Interieur. Bewaarde balklagen met moer- en kinderbalken, sleutelstukken. Dakkap met twee schaargebinten, telmerken.

• Dienst Infrastructuur en Ruimtelijke Ordening Brugge, Bouwvergunningen, nummer 2448/1996.
  • Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Fiche, mei 1982.