• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Diephuis met dubbelhuisopstand van vier/drie en twee/één traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leipannen), opklimmend tot de 16de eeuw. Huidig uitzicht resultaat van historiserende "Kunstige Herstelling" van 1971-1974 naar ontwerp van architect L. Vermeersch (Brugge). De 16de-eeuwse tuitgevel van drie traveeën is gereconstrueerd op basis van de monumentale sporen en op een tekening van 1752. De kleine linker aanbouw van één travee en één bouwlaag onder zadeldak met dakkapel is op deze tekening afgebeeld met 18de-eeuws venster en dakkapel; de in 1752 toegevoegde bovenverdieping en 19de-eeuwse vensters zijn tijdens de restauratie verwijderd en vervangen door een drielicht en een gereconstrueerde dakkapel, beide met 16de-eeuws uitzicht. Voorts zijn alle gevelpartijen vernieuwd met hergebruikte baksteen, alleen in de zijgevel resten fragmenten van het oude baksteenmetselwerk. Verankerde tuitgevel afgewerkt met vlechtingen. Rechthoekige vensters met afgeschuinde dagkanten, dorpels en tussenstijl van natuursteen. Op de begane grond onder gebogen ontlastingsboog met opengewerkte voeg. Bovenvensters gevat in een rondboognis met driepasmaaswerk in de boogvelden. Bolkozijn in de top, gevat in nis met gekoppelde korfboogjes aansluitend bij een klein rondboognisje. Zijgevel met gedeeltelijk uitkragende bovenbouw opgevangen door tweeledige korfboogfries Voorts gelijkaardige muuropeningen als in de voorgevel.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 1352/1971, nummer 1373/1972.
  • CONSTANDT L. (ed.), Stenen herleven, 111 jaar "Kunstige Herstellingen" in Brugge 1877-1988, 1988, p. 171.
  • ESTHER J., Arthur Vandendorpe, restaureren, renoveren, Brugge, 1994, p. 40-41.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia