erfgoedobject

Ingangspoort van het klooster der Grauwzusters van Aardenburg

bouwkundig element
ID
83120
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83120

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige ingangspoort van "het klooster der Grauwzusters van Aardenburg". In 1609 schenkt aartshertog Albrecht de Grauwzusters van Aardenburg een huis aan de Carmersstraat met aanpalende gronden. Op de strook tussen Rolweg en Carmersstraat bouwen ze hun klooster. In 1796 worden de gebouwen en de goederen van het klooster verkocht, de kerk afgebroken, de andere kloostergebouwen tot woonhuizen omgebouwd en de gronden in hovingen veranderd. Alleen de poort herinnert aan het vroegere grauwzusterklooster. De bouwvergunning van 1828 toont een opstand van drie traveeën met centrale laatclassicistische poort ingeschreven in een portiektravee met brede pilasters onder opengewerkt driehoekig fronton, flankerende deuren onder een kleine, haast vierkante muuropening. De poort is met rechthoekige vleugeldeur en half radvenster in het boogveld. Behouden doch vereenvoudigde vlakke boogrug. In de zijtraveeën zijn de deuren aangepast tot verbrede vensters en de bovenste muuropeningen blind, ook 20ste-eeuwse dakkapellen.

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, zonder nummer 1828.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 47-48.

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nb Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Ingangspoort van het klooster der Grauwzusters van Aardenburg [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83120 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.