erfgoedobject

Samenstel van stadswoningen

bouwkundig element
ID
83133
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83133

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Samenstel van stadswoningen
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Drie stadswoningen
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Carmersstraat. Samenstel van drie diephuizen van respectievelijk twee en een/twee traveeën, drie/twee traveeën en twee traveeën en telkens twee bouwlagen onder twee gelijklopende zadeldaken (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). 17de-eeuws pand met latere aanpassingen, zie sporen van vroegere muuropeningen. Bij het rechter pand werden in 1847 de bovenvensters verlaagd en in 1933 werden ontlastingsbogen aangebracht. Huidig uitzicht resultaat van restauratie in 1976 naar ontwerp van architect J. Van Cleven (Damme): onder meer samenvoegen tot één woning, restauratie met doel het 17de-eeuws uitzicht te benaderen en vervangen van 19de-eeuws beeldje. Verankerde bakstenen tuit- en trapgevels (respectievelijk 6 en 7 treden plus topstuk) met verwerking van zandsteen voor hoekblokken, kozijnconstructies en Mariabeeld met Kind op de hoek. Tuitgevel afgewerkt met muurvlechtingen. Rechthoekige muuropeningen met afgeschuinde dagkanten. Bolkozijnen onder ontlastingsbogen, bij de zijgevel geblokt. Rechthoekig zoldervenster in de tuitgevel, rondbogig in de trapgevels. Uiterst rechts trapgevel met licht verhoogde begane grond en keldergat onder rollaag; de bovenverdieping wordt horizontaal belijnd door muurbanden ter hoogte van onder- en bovendorpels.

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 1936/1976.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 148 (hier onder nummers 1-3).

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nb Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Samenstel van stadswoningen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83133 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.