Hoekhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Rolweg. Hoekhuis van twee en vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen). Vormde oorspronkelijk één geheel met het in 1972 gesloopte en aanpalende pand nummer 29. 16de-eeuws pand, zie bewaarde balklagen en schaargebinten in het voor- en achterhuis. Muuropeningen aangepast in de loop van de 19de eeuw. Travee-indeling van de begane grond wijzend op het toenmalige winkelhuis van 1896. Huidig uitzicht resultaat van consoliderende "Kunstige Herstelling" in 1988 naar ontwerp van architecten J. Danneels en R. De Jaegher (Brugge): onder meer vrijmaken van rondboognisje met afgeschuinde dagkanten. Verankerde geelbeschilderde lijstgevel boven een gepikte plint. Bewaard 17de-eeuws dakvenster opgenomen in een tuitgeveltje. Rechthoekige muuropeningen. Deur onder ontlastingsboog met rollaag. Blinde korfboognis met afgeschuinde dagkanten. Zijgevel: rechts tuitgevel en links lijstgevel met soortgelijke muuropeningen en in top blinde rondboognis met natuurstenen latei. Hoekketting van Doornikse steen.

• Dienst Infrastructuur en Ruimtelijke Ordening Brugge, Bouwvergunningen, nummer 465/1988.
  • Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Fiche, juni 1974.