erfgoedobject

Schoolcomplex Stuyfzande

bouwkundig element
ID
83144
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83144

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Schoolcomplex Stuyfzande
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Schoolcomplex Stuyfzande
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Ruim schoolcomplex "Stuyfzande" bestaat uit: links woning van conciërge, een grote beboomde binnenplaats, heden gebruikt als parkeerplaats en aan de overzijde een groot gebouw met klassenlokalen. Hoofdgebouw aan straatzijde bestaande uit samenstel van twee diephuizen van respectievelijk één travee en twee bouwlagen en drie/twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Jaarcartouches 1884. Trapgevels (respectievelijk 7 en 9 treden + topstuk) met uitgewerkte muurankers respectievelijk aansluitend bij de neo-Brugse en de neobarokke stijl. Gebruik van zandsteen voor de sokkel, belijnende speklagen, hoek- en negblokken van de muuropeningen en ornamenten als mascarons, voetstukken en cartouches. Linker gevel met Brugse travee, hier als variant op type III met ingeschreven drielichtkozijn op de bovenverdieping. Tudorpoort met afgeschuinde dagkanten van baksteen. Rechter gevel met enkelhuisopstand. Overkragende bovenverdieping op korfboogfries met maskerkoppen in de kraag- en sluitstenen; jaarcartouches in de boogvelden. Typerende kruis- en bolkozijnen opgenomen in rondboognis en in de top rondboogluikje. Tudorboogvormige deur in geblokte omlijsting onder een gedeeld bovenlicht, dat net zoals de benedenvensters voorzien is gekoppelde ontlastingsbogen met opengewerkte voegen.

  • Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Fiche, oktober 1974.

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nb Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Schoolcomplex Stuyfzande [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83144 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.