erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
83147
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83147

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Diephuis van twee traveeën met souterrain en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Een vermoedelijk 17de-eeuwse gevel wordt in 1910 gesloopt en vervangen, als "Kunstige Herstelling", door een neo-Brugse gevel naar ontwerp van architect C. Spriet (Brugge). Verankerde bakstenen trapgevel (8 treden en topstuk) met verwerking van Euvillesteen voor muuropeningen en basissen van nissen. Typerende kozijnconstructies als tweelicht voor souterrain, drielichten gevat in korfboognis op de verhoogde begane grond; kruis- en bolkozijnen van de bovenverdieping gevat in Brugse travee type II, hier met doorgetrokken middenpenant en getrapte bekroning. Korfboogdeur en bovenlicht - voorzien van bolkozijn - gevat in rondboognis. Boognissen met driepastracering.

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 478/1910, nummer 32/1978.

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nb Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83147 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.