erfgoedobject

Herenhuis in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID
83149
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83149

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch dubbelhuis van vier traveeën en twee en een lagere derde bouwlaag onder schilddak (nokrichting loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en witbeschilderde lijstgevel op een arduinen plint met twee kelderopeningen en een voetenschraper. Uitstralende imitatievoegen op de begane grond. Belijnende puilijst, doorgetrokken lekdrempels op de tweede bouwlaag en kroonlijst met tandlijst op uitgewerkte modillons van terracotta. Rechthoekige muuropeningen; bovenvensters in geriemde omlijsting op lekdrempels. Bewaard houtwerk en persiennes op begane grond. Rechts, nummer 46, soortgelijk pand van drie traveeën en drie bouwlagen onder schilddak, doch minder rijk uitgewerkt.


Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nb Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83149 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.