erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
83150
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83150

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Venkelstraat. Diephuis van drie en drie/twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 17de eeuw, zie dakhelling en -constructie (schaar- en nokgebinte) en bewaarde balklagen. Latere aanpassingen onder meer van muuropeningen. Consoliderende "Kunstige Herstelling" in 1978 naar ontwerp van architect E. Van Biervliet (Brugge) onder meer openmaken van ovale en ronde openingen in top, reinigen van gevel en hermaken van afgeschuinde dagkanten van het venster in de geveltop. Verankerde bakstenen trapgevel (9 treden en topstuk), witbeschilderd boven een grijze plint. Bewaarde zandstenen hoekketting. Rechthoekige aangepaste muuropeningen. Deur en zoldervenster met afgeschuinde dagkanten. Ontlastingsbogen met zandstenen aanzet- en sluitstenen voor de bovenvensters en het zoldervensters. Vernieuwde luiken voor de benedenvensters; gelijksoortige muuropeningen in de zijgevel en het lagere achterhuis met hoge schoorsteenschacht en rookmonden.

Recht ertegovever, nummer 50, soortgelijke 17de-eeuwse gevel doch minder rijk uitgewerkt.

  • Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Fiche, juni 1974, 5 januari 1978.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 862/1977.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 150.

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nb Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83150 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.