erfgoedobject

Stadswoning

bouwkundig element
ID
83151
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83151

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

In zijn huidige vorm, enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen). Bewaarde balklagen, schaar- en nokgebinte en achtergevel wijzen op een 17de-eeuwse kern. In de loop van de 18de eeuw toevoegen van vlakke omlijsting op de begane grond. Lekdrempels uit de 19de eeuw. Verbouwen van woning en restaureren van de gevels in 2000-2002 naar ontwerp van architect C. Verraes (Brugge): onder meer herbouwen van de topgevel. Tijdens ontpleisteringswerken kwamen gedichte boognissen met afgeschuinde dagkanten en een fragment van een cartouche vrij. Verankerde bakstenen witbeschilderde tuitgevel afgewerkt met vlechtingen boven een bepleisterde en grijsbeschilderde plint. Rechthoekige muuropeningen; bovenvensters onder oudere ontlastingsbogen; zoldervenster gevat in korfboognis waarboven een hijshaak. Beluikte benedenvensters.

  • Dienst Infrastructuur en Ruimtelijke Ordening Brugge, Bouwvergunningen, nummer 3669/2000.
  • Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Fiche, juni 1974.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 150.

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nb Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stadswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83151 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.