Rij arbeiderswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vier arbeiderswoningen

Beschrijving

Vier enkelhuisjes van telkens twee traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen), teruggaand tot 16de- en 17de-eeuw te oordelen naar de bewaarde balklagen. Later aangepaste muuropeningen, zie vroegere ontlastingsbogen. In 1999-2002 saneren van de woningen naar ontwerp van architect B. Vanooteghem (Brugge) waarbij de vier huisjes worden verbouwd tot twee ruime woningen. Twee deuren zijn vervangen door vensters en hun ramen voorzien van schrijnwerk naar bestaand model. De markante schoorsteenschachten wijzen nog op de oorspronkelijke indeling en plaats van haarden. Verankerde witbeschilderde lijstgevel met centraal tuitgeveltje. Waarvan de bredere tuitgevel van nummer 59 afgewerkt is met vlechtingen; bewaard bolkozijn opgenomen in een rondboognis en nummers 55 en 57 met bewaard bolkozijn in rondboognis. Voorts rechthoekige muuropeningen; nummers 59-61 met bewaarde afgeschuinde dagkanten.

• Dienst Infrastructuur en Ruimtelijke Ordening Brugge, Bouwvergunningen, nummer 3157/1999.
  • Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Fiche, juni 1993.