erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
83158
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83158

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Rolweg. Diephuis van twee + één traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), opklimmend tot de 17de eeuw doch met latere aanpassing van de muuropeningen. Oorspronkelijk waren de bovenvensters met resterende afgeschuinde dagkanten voorzien van natuurstenen bolkozijnen. Verankerde bakstenen tuitgevel afgewerkt met vlechtingen en in de top voorzien van een rondboogvenster in vlakke, gecementeerde omlijsting en 19de-eeuws raam waarboven spoor van een steigergat. Brede ontlastingsbogen van rode baksteen in de voorgevel en sporen van de vroegere openingen in de zijgevel. Het interieur bewaart balklagen en dakconstructie.

  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 171.

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nb Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83158 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.