erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
83169
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83169

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Langerei en Potterierei met omgeving
  Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen). Bepleisterde en witbeschilderde lijstgevel van 1861 vermoedelijk naar ontwerp van architect Isidore Alleweireldt (Brugge) in plaats van 17de-eeuwse puntgevel. Behoud van oude kern zie kelder met graatgewelven aanzettend op zuilen. Gevel wordt horizontaal geleed door middel van doorgetrokken lekdrempels, kordons en kroonlijst op uitgewerkte modillons. Rechts, meer uitgewerkt deurrisaliet afgelijnd door geprofileerd lijstwerk. Op de begane grond imitatievoegen waarboven geprofileerde consoles van het aansluitend balkon met ijzeren leuning. Licht getoogde muuropeningen in vlakke omlijsting, links op de bovenverdieping gevat in één groot vlak. Deuromlijsting met fraai uitgewerkte sluitsteen. 19de-eeuws schrijnwerk, op begane grond rolluikkasten. Vleugeldeur met sierlijke smeedijzeren deurpanelen. Aan de Carmersstraat bijhorende gepleisterde gekanteelde lijstgevel van drie traveeën.

Interieur. Volledig onderkelderd, voorzien van tongewelven rustend op zware zuilen. Inkom met plintlambrisering en mozaïekvloer voorzien van bloemmotieven. Tegen plafond fries met bloemmotieven. Vleugeldeur met glas in lood. Salon aan straatzijde met eenvoudig lijstwerk op de schouwboezem van de rood-zwartmarmeren schouw getypeerd door onder meer zuilen. Centrale rozet en plintlambrisering. Salon aan de tuinzijde met rijk uitgewerkt lijstwerk aan de plafonds, zwartmarmeren schouw en plintlambrisering. Salon aan de Carmersstraat met plintlambrisering, lijstwerk en marmeren schouw onder meer getypeerd door zuilen. Bordestrap met ijzeren spijlen.

 • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 64/1861.
 • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 299-300.

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nb Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83169 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.