erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
83171
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83171

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Herenhuis
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Langerei en Potterierei met omgeving
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Imposant herenhuis van zeven traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen). Bijhorend poortgebouw in de Carmersstraat met rondboogpoort, eertijds horend bij "Brouwerij den Brandhaeck". Herenhuis in twee fasen tot stand gekomen. Drie rechter traveeën van 1849 in plaats van een tuitgevel met natuurstenen kozijnconstructies. Vier linker traveeën van 1859 naar ontwerp van architect Isidore Alleweireldt (Brugge) in plaats van pakhuis van 1574. Resultaat van bouwen en verbouwen is een bepleisterde en lichtblauw beschilderde lijstgevel boven een arduinen plint. Belijnende imitatievoegen op de begane grond, kordonvormende lekdrempels en kroonlijst op houten klossen. Rechthoekige muuropeningen, op de bovenverdieping in geprofileerde omlijsting en met later toegevoegde ijzeren vensterleuning. Bewaard 19de-eeuws schrijnwerk, rolluikkasten op de begane grond. Links, later ingevoegde poort (nummer 4A).

Interieur. Volledig onderkelderd met troggewelfjes. Interieur wellicht aangekleed na verbouwing in 1859 en vermoedelijk naar ontwerp van architect Isidore Alleweireldt (Brugge). Inkom afgesloten door een vleugeldeur met metalen roedeverdeling. Enfilade van twee salons aan de straatzijde. Eerste salon met plintlambrisering, stucwerk aan de plafonds en eenvoudig lijstwerk op de muren. Tweede salon met plintlambrisering, op de muren lijstwerk en medaillons met muziekinstrumenten, rijk uitgewerkt lijstwerk en zwartmarmeren voluteschouw. Salon aan de tuin met marmeren weliswaar verplaatste schouw, parket en vernieuwde lambrisering. In de keuken een deels bewaarde barokke schouw. Bordestrap met metalen spijlen en gesculpteerde trappaal. Diensttrap: engelse trap met gesculpteerde trappaal. Op de bovenverdieping verschillende salons met marmeren 19de-eeuwse schouwen en lijstwerk. Toilet en spoelbak beschilderd met blauwe bloemmotieven. 19de-eeuwse dakconstructie.

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 55/1849, nummer 64/1861.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 300.

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nb Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83171 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.