erfgoedobject

Hotelcomplex

bouwkundig element
ID
83173
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83173

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hotelcomplex
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Langerei en Potterierei met omgeving
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hotelcomplex
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Dit hotelcomplex is het resultaat van een samenvoeging en een verbouwing van vier panden en de integratie van de voormalige schipperskapel.

Nummer 17 oorspronkelijk voorzien van een 17de-eeuwse puntgevel. Volgens afbeelding van J. Beerblock (1796) puntgevel van natuurstenen deuromlijstingen onder een nisvormige- en een frontonbekroning. In 1813 wordt de top gedeeltelijk gesloopt en de bekroning van de verwijderd. Thans een lijstgevel, op de begane grond rechthoekige deuropeningen gevat in een natuurstenen barokomlijsting. Op de bovenverdieping segmentboogvensters in vlakke bepleisterde omlijsting.

Nummer 18 oorspronkelijk een lijstgevel in directoirestijl waarachter een oude kern schuil gaat. Verankerde bakstenen bepleisterde lijstgevel van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Afbraak in 1989 en vervanging door nieuwbouw.

Nummer. 19. Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), samen met buurpanden geïntegreerd in een hotel, sinds 1989. Verankerde bakstenen trapgevel (8 treden + topstuk), witgeschilderd boven een grijze plint vervangt in 1633 een houten gevel. Huidige travee-indeling van 1849. Rechthoekige aangepaste muuropeningen. Op de begane grond sporen van ontlastingsboog. In de top rondboogvenster in vlakke bepleisterde omlijsting met eenvoudige sluitsteen.

Nummer 20/ Snaggaardstraat. Enkelhuis van vier/drie + vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), samen met buurpanden geïntegreerd in een hotel, sinds 1989. Gevel van 1680 ter vervanging van een houten gevel. Zijn huidige travee-indeling gaat terug op verbouwing van 1839. Verankerde bakstenen trapgevel (9 treden + topstuk), witbeschilderd boven een grijze plint. Rechthoekige muuropeningen met sporen van vroegere speklagen ter hoogte van de onderdorpels.

Op de begane grond bleven twee van de waarschijnlijk vier ontlastingsbogen bewaard. Bovenvensters met bewaarde afgeschuinde dagkanten. Sporen van geblokte ontlastingsbogen boven de drie vensters van de geveltop, het bovenste met afgeschuinde dagkanten onder een smeedijzeren hijshaak. Soortgelijke zijgevel met sporen van ontlastingsbogen op de begane grond en twee bovenvensters met afgeschuinde dagkanten.

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 153/1839, nummer 131/1849.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 301.

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nb Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hotelcomplex [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83173 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.