Godshuizen Heilige Moeder Anna

Straat Potterierei
Locatie Potterierei 51-53, Brugge (West-Vlaanderen)

• Adrescontrole Brugge (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Brugge - deel B (geografische inventarisatie: 01-01-2004 - 31-12-2004).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Godshuizen Heilige Moeder Anna

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Langerei en Potterierei met omgeving

Beschrijving

"GODSHUIZEN/ H. MOEDER ANNA", zie cartouche. Diephuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), van 1901 zie jaarcartouches. In de loop van 2002 restauratie naar ontwerp van architect A. Dugardyn (Brugge). Neobarokke trapgevel van baksteen (4 treden + topstuk) met uitgewerkte muurankers. Gebruik van natuursteen voor sokkel, speklagen, muuropeningen, en ornamenten. Rechthoekige vensters met afgeschuinde dagkanten, kruiskozijnen. Rondboognis met rechthoekig luik in de top. Korfboogdeur met afgeschuinde dagkanten onder een klein bovenlicht en rijk uitgewerkte eclectische nis met Sint-Annabeeld.

Bron: Gilté S., Vanwalleghem A. & Van Vlaenderen P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NB Noord, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia & Vanwalleghem, Aagje