Samenstel van stadswoningen

Beschrijving

Oorspronkelijk twee enkelhuizen van telkens twee traveeën en twee bouwlagen onder gemeenschappelijk zadeldak (nok parallel aan de straat, tichelen), uit de 17de eeuw. In de loop van de 18de eeuw aanbrengen van de vlakke bepleisterde omlijstingen met oren op de bovenverdieping. Consoliderende "Kunstige Herstelling" respectievelijk van 1924 en van 1988-1991 naar ontwerp van architect L. Vermeersch (Brugge): enerzijds werd rekening gehouden met de bestaande vormgeving, anderzijds werd het totaalbeeld geharmoniseerd in hoofdzaak door de vormgeving van de nieuwe ramen. Verankerde bakstenen lijstgevel doorbroken door een bijna gevelbrede traptop (4 treden + topstuk). Licht getoogde vensters, op de verdieping in vlakke bepleisterde omlijsting met oren en voetstukken + onderling verbonden onderdorpels. Centraal blindvenster met natuurstenen bolkozijn onder geblokte ontlastingsboog met zandstenen aanzet- en sluitstenen, afgeschuinde dagkanten en erboven een geblokte rondboognis onder hijshaak. Rechthoekige deur, nummer 61 met afgeschuinde dagkanten. Dak doorbroken door imposant schouwlichaam bestaande uit vier rookkanalen en bovenaan afgewerkt met vier gemetselde pijpen in de vorm van afgeplatte zeshoeken op een rechthoekige basis.

Interieur. Beide huizen zijn voorzien van bewaarde balkenzoldering opgebouwd uit moer- en kinderbalken. Moerbalken rustend op natuurstenen consoles. Op de begane grond twee gotische schouwen. In linker huis met natuurstenen mijter, roosjes in de keellijst rustend op natuurstenen wangen met mannen- en vrouwenhoofd en schouwwand met deels bewaarde geglazuurde tegeltjes. In het rechter huis minder rijk uitgewerkt met natuurstenen mijter onder bakstenen strek rustend op wangen met vrouwen- of mannenhoofd. Op de bovenverdieping, bakstenen schouwwangen met afgeschuinde dagkanten en houten schouwbalk.

• Dienst Infrastructuur en Ruimtelijke Ordening Brugge, Bouwvergunningen, nummer 1762/1988.
  • Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota.