Hovenierswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hovenierswoning

• omvat de aanduiding als beschermd monument Hovenierswoning

Beschrijving

In de 15de eeuw deel uitmakend van het domein van de familie Adornes. In 1583 wordt melding gemaakt van een "huus ende destere in de Lange Rolleweg met land". Vanaf 1728 vermelding als hoveniershof. Woonhuis bestaande uit drie volumes. Rechts, breedhuis van drie/twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 16de eeuw, zie binnenin bewaarde balklagen. Verankerde bakstenen lijstgevel gecombineerd met een tuitgevel boven de twee linker traveeën witbeschilderd boven een grijze plint. Voorts rechthoekige muuropeningen met kruis- en bolkozijnen van natuurstenen, afgeschuinde dagkanten en sporen van dichtgemetselde boogvelden. Twee korfboognissen met afgeschuinde dagkanten en rechthoekig venster in de geveltop. Ook kozijnvensters in de zijgevel gemarkeerd door een hoge uitgebouwde schoorsteenschacht. Haaks op breedhuis een diephuis van na 1562, zie kaart Marcus Gerards. Bakstenen constructie onder zadeldak gevat tussen twee tuitgevels. Rechthoekige aangepaste muuropeningen. Aan de straat aanleunend laag gebouw van vermoedelijk 1928-1929 naar ontwerp van architect T. Raison (Brugge). Achterin gelegen tuin uitgevend in de evenwijdig lopende Hugo Verrieststraat.

• BEERNAERT B. (e.a.), Brugge op zijn kant, 2002, p. 12.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia