Straat Rolweg
Locatie Rolweg 60, Brugge (West-Vlaanderen)

• Adrescontrole Brugge (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Brugge - deel B (geografische inventarisatie: 01-01-2004 - 31-12-2004).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Stadswoning

Beschrijving

Breedhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Historiserende, gewitte voorgevel op zwarte plint van 1925-1928 en achtergevel van 1959 naar ontwerp van architect L. Viérin (Brugge). Vermenging van streekeigen elementen als de combinatie lijstgevel met centraal dakvenster en tuitgevel boven de uiterst linkse travee. Hetzelfde geldt voor de afwerking van de licht getoogde vensters met variërende vormen van houten kozijnramen en luiken op de begane grond. Rondbogig zoldervenster in de deurtravee en rondboognis in de linker geveltop. Rondboogdeur opgenomen in een neobarokomlijsting van natuursteen. Achterin gelegen tuin reikend tot aan de evenwijdig lopende Hugo Verrieststraat.

• DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 316.

Bron: Gilté S., Vanwalleghem A. & Van Vlaenderen P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NB Noord, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia & Vanwalleghem, Aagje