Stadswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning

Beschrijving

Diephuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 17de eeuw. Aangepaste muuropeningen, in 1874 wordt de korfboogdeur met bovenlicht vervangen door rechthoekige deur, volgens bouwvergunning bolkozijn in de top, herleid tot een rechthoekig venster. Begane grond oorspronkelijk voorzien van een breder benedenvenster, zie bewaarde ontlastingsboog. Huidig uitzicht resultaat van een consoliderende "Kunstige Herstelling" naar ontwerp van architect W. Provoost (Brugge) van 1993-1996: onder meer hermetselen van de top en de schoorsteenschacht boven de rechter zijgevel. Verankerde bakstenen trapgevel (6 treden + topstuk), okergeelbeschilderd boven een zwarte plint. Rechthoekige muuropeningen onder geblokte ontlastingsbogen; afgeschuinde dagkanten en onderling verbonden bovendorpels. De achtergevel is een tuitgevel.

• Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Bouwvergunningen, nummer 2267/1993.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 76/1874.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 317. (hier onder nummer 5)

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia