Voormalige kloostergebouwen oorspronkelijk horend bij het complex "ten hoye", toegankelijk vanaf de Predikherenrei, voorheen gebruikt als kleuterschool en heden als parochiaal centrum. In het linker deel ervan is sinds 1999 een woning ondergebracht. Breedhuis met onregelmatige travee-indeling en twee bouwlagen. onder gebogen zadeldak (mechanische pannen). Voorliggend tuintje afgesloten met een ijzeren hek op arduinen sokkel van 1914. De oude constructie gaat terug tot de 16de eeuw, zie sporen in het baksteenmetselwerk. Huidig uitzicht resultaat van verbouwingen in de loop van de 19de eeuw en opschikkingswerken in de loop van 2000. Verankerde bakstenen lijst- en tuitgevel met gebruik van natuursteen voor drie- en tweelichten. Tuitgevel rechts met uitkragende top op spitsboogfries aanzettend op kraagstenen van natuursteen. Rechthoekige muuropeningen met afgeschuinde dagkanten op de begane grond en in de top gevat in een korfboognis. Rechthoekige deur onder luifel met leipannen. Haaks aansluitend gebouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Huidig uitzicht resultaat van verschillende wijzigingen, zie aangepaste muuropeningen. Verankerde bakstenen lijstgevel met rechthoekige muuropeningen, drie linker traveeën met rechthoekig venster in een rondboognis met kwartrond profiel en driepas in het boogveld. Vlechtingen in de zijgeveltop.
Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota, 21 april 1999.
Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 334/1914.
BAES W., WILLEMS J., DE BLIECK A., Van Rame tot Coupure, Brugge, 1997, p. 148-149.
Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nb Noord, Brussel - Turnhout. Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kloostergebouwen bij het complex Ten Hoye [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83244 (geraadpleegd op ).