erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
83253
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83253

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • omvat de aanduiding als beschermd monument Burgerhuis: rechterdeel
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Pand met diverse functies die veranderen in de loop van de tijd. Van 1763 tot 1766: kazerne. Van 1766 tot 1785: hospitaal. In de periode 1850-1891 wordt het een krijgsbroodbakkerij. Het plan voorzag beneden een inrijpoort, een bureel voor de directeur, een ruimte voor de werknemers, het broodmagazijn en de bakkerij. Op de bovenverdieping, directeurswoning en het graanmagazijn. In 1931 wordt het pand, waarvan de huidige nummers 36-38 er deel van uitmaakten, opgesplitst in drie woonhuizen. Huidige nummer 42 resultaat van verfraaiende restauratie in 1942: onder meer plaatsen van natuurstenen kruis- en bolkozijnen, glas-in-loodramen, deur en één pittoreske dakkapel. Huidig uitzicht resultaat van consoliderende restauratiewerken in 1997 naar ontwerp van architect P. Godderis (Brugge).

Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen); één pittoreske dakkapel. Oude 16de-eeuwse(?) kern. Verankerde bakstenen lijstgevel met gootlijst op korfboogfries aanzettend op kopjes. Gebruik van arduin voor plint en van zandsteen voor muuropeningen en ornamenten. Rechthoekige vensters met afgeronde dagkanten aanzettend op zandstenen basissen en bovenaan eindigend bij klein knoppenkapitaal. Op begane grond, kruiskozijn onder gekoppelde ontlastingsboogjes, bolkozijnen op de bovenverdieping. Rondboogpoort onder waterlijst met deels bewaarde of hergebruikte natuurstenen dagkanten. Glas in lood in het benedenvenster en bovenlicht van de deur.

Interieur. Vooraan bewaarde sporenkap op schaargebinten voorzien van telmerken. Op de bovenverdieping weliswaar deels bepleisterde moerbalken met sleutelstuk. Achteraan mansardekap met gordingen met twee schaargebinten, vliering en makelaar.

  • Dienst Infrastructuur en Ruimtelijke Ordening Brugge, Bouwvergunningen, nummer 3257/1997.
  • Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Fiche, mei 1983.
  • BAES W., De Rame, militair hospitaal en bakkerij in de Ganzestraat, in Kontaktblad Gidsenbond Brugge en West-Vlaanderen, XVIII, 1997, nummer 9, p. 129-133.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 83.

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nb Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83253 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.