Stadswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Hooistraat. Diephuis van drie + vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Vormt thans één geheel met nummer 63, een 19de-eeuwse lijstgevel van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Hoofdvolume met bewaarde 16de-eeuwse kern die door een nu verdwenen tussenmuur verdeeld was in rechthoekig voorhuis en kleiner achterhuis. 17de-eeuws uitzicht mogelijk als verstening van houtbouw. Volgens bouwvergunning van 1858 - wijzigen roedeverdeling - rechthoekige muuropeningen voorzien van afgeschuinde dagkanten en geblokte ontlastingsboog met uitgewerkte sluitsteen. Consoliderende "Kunstige Herstellingen" respectievelijk in 1988-1989 naar ontwerp van architecten K. Lantsoght en G. Vandenabeele (Brugge) en in 1999-2000 naar ontwerp van architecten D. Belaen en A. Van de Loock (Waregem.

Verankerde bakstenen trapgevel (9 treden + topstuk) met gebruik van zandsteen voor hoekblokken waarboven Mariabeeld met Kind. In de loop van de 19de eeuw aangepaste rechthoekige muuropeningen met bewaarde afgeschuinde dagkanten. Zoldervenster in rondboognis. Zijgevel met bewaard 17de-eeuws dakvenster met tuitgeveltje en ingeschreven rondboognis. Een zandstenen consolesteen markeert de plaats van de waterafvoer. Benedenvensters oorspronkelijk beluikt, zie oudere foto's.

Interieur. Bewaarde balklagen. Moerbalken van de tweede bouwlaag werden ondersteund door de combinatie van muurstijl / sleutelstuk / korbeel die op drie plaatsen bewaard bleef, wijzend op vroegere houtbouw. Op tweede bouwlaag vooraan een gedeeltelijk bewaarde lavabonis; bakstenen dagkanten met eenvoudige afschuining; spitsboog en kapiteeltjes of kopjes van kalksteen of krijtsteen bleven slechts gedeeltelijk bewaard. Boog met kwarthol profiel waarin roosjes. Bewaard gebleven wasbekken bevindt zich lager. Rondom de nis sporen van de oorspronkelijke dunne (kalkmortel) pleisterlaag, afgewerkt met roodschildering. Dakconstructie: enkel de schaargebinten behoren tot de oorspronkelijke bouwfase.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, Verslag Bouwhistorische verkenning opgemaakt door D. Van Eenhooge, 11 mei 2000.
  • Dienst Infrastructuur en Ruimtelijke Ordening Brugge, Bouwvergunningen, nummers 984/1988, 1387/1998, 3326/1998.
  • Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota, 10 november 1998.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 32/1858.