is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Laatmiddeleeuwse stadswoning
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als beschermd monument Laatmiddeleeuwse stadswoning
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Laatmiddeleeuwse stadswoning
Deze vaststelling was geldig van tot
Laatmiddeleeuws breedhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 15de eeuw(?). In de loop van de 19de eeuw aanpassen van de muuropeningen en recente gootlijst. Verankerde bakstenen lijstgevel boven een gecementeerde plint. Rechthoekige vensters, rechts met bewaarde rollaag als ontlastingsboog; bovenvenster met afgeschuinde dagkanten, oorspronkelijk opgevat als bolkozijn. Korfboogdeur, eveneens met bewaarde afgeschuinde dagkanten. Tuitgeveltje voorzien van schouderstukken en rechthoekig zoldervenster opgenomen in een korfboognis met afgeschuinde dagkanten. Hoge bakstenen zijgevel.
Interieur. Beneden- en bovenverdieping met telkens twee moerbalken oorspronkelijk ondersteund door sleutelstukken en korbelen. Sleutelstukken voorzien van engelfiguren met muziekinstrumenten met name luit en waarschijnlijk een doedelzak. Twee laatgotische schouwen behouden tot circa 1945. Achteraan in de linker hoek stond waarschijnlijk een houten spiltrap. Twee schaargebinten die de gordingen dragen, waarop de kepers rusten, tegen de nok verbonden met hanenbalken.
Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nb Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)