Burgerhuis van 1870

• is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis van 1870

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis van 1870

Beschrijving

Twee gelijkaardige woningen van telkens drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat) gebouwd in 1870. Rode bakstenen lijstgevel centraal bekroond door breed dakvenster met gebogen frontonbekroning en verlevendigd met bepleisterde klauwstukken en horizontaal belijnende banden. Rode bakstenen lijstgevel horizontaal belijnd door bepleisterde begane grond met imitatievoegen, onderling verbonden lekdrempels met paneelwerk op de borstwering. Aflijnende hoekblokken, belijnende doorlopende onderdorpels en kroonlijst met bepleisterde fries voorzien van dropmotief. Segmentboogvormige muuropeningen; bovenvensters in geprofileerde omlijsting; op tweede bouwlaag met driehoekige frontonbekroning voorzien van onder meer palmet en voluten; op derde bouwlaag met oren.

Interieur van nummer 11 is aangekleed in neoclassicistische stijl, zie bewaarde schouwen, plafonds met pleisterwerk en de traphal. Inkom en traphal met imitatiebeschildering en verlicht door twee rondboogvensters met ijzeren roedeverdeling.

• DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 152.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia