erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
83289
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83289

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Breedhuis met enkelhuisopstand van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en rozebeschilderde lijstgevel met horizontaal belijnende kordons, onderling verbonden lekdrempels en kroonlijst op houten klossen. Segmentboogvensters in geprofileerde omlijsting, op de begane grond beluikt en met spiegels op de borstwering. Linker poortrisaliet getypeerd door gelede hoekpilasters en segmentboogpoort waarboven een deurvenster met gietijzeren leuning. 19de-eeuws schrijnwerk en voetenschraper. Links, nummer 16, een soortgelijke lijstgevel van drie traveeën en drie bouwlagen.


Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nb Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83289 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.