erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
83309
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83309

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenwoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Reeds tijdens het Ancien Régime tot de 20ste eeuw uitgebaat als brouwerij "De Meermin". Herenwoning met enkelhuisopstand; zeven traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, gebouwd in 1867 ter vervanging van oudere panden, zie kelders afgedekt met graatgewelven en op de bovenverdieping bepleisterde balklagen. Huidig uitzicht resultaat van verbouwingen in 1985-1986 naar ontwerp van architect E. Van Biervliet (Brugge): ingrijpende verbouwing waarbij de gevel werd geaccentueerd door bronzen beeldhouwwerk. Bepleisterde en grijsbeschilderde neoclassicistische lijstgevel boven een arduinen plint. Rechts een poorttravee afgezoomd met hoekkettingen en voorzien van uitstralende imitatievoegen op de begane grond. Bovenvensters met typische afgeronde hoeken in geprofileerde omlijsting, in de poorttravee op de bovenverdieping, analoog deurvenster met bewaarde balkonplaat van arduin op dito consoles. De andere deurvensters zijn net als de balkons recent.

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 51/1867.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 202.

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nb Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83309 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.