Hôtel Verriest en toegang tot het Predikherenklooster

Beschrijving

Voormalig "Hôtel Verriest" en toegang tot het voormalige Predikherenklooster. Neoclassicistische eenheidsbebouwing naar ontwerp van architect I. Alleweireldt (Brugge) van 1862. Huidig uitzicht van nummer 36 resultaat van "Kunstige Herstelling" naar ontwerp van architect J. Tryhou (Brugge) waarbij de benedenbouw werd gereconstrueerd naar het oorspronkelijk ontwerp. Bepleisterde - met uitzondering van nummer 30 gecementeerd - en beschilderde lijstgevels respectievelijk wit, zalmroze en muntgroen boven een arduinen plint. Horizontaal belijnd door middel van onderling verbonden lekdrempels, doorgetrokken imposten en kroonlijst op klossen, bij nummer 32 kroonlijst op modillons met fries voorzien van terracotta panelen. Linker poorttravee, uitgewerkt als risaliet, op de bovenverdieping met imitatievoegen uitstralend boven de muuropeningen, bij nummers 34-38 ook op de begane grond. Rondboogopeningen in vlakke omlijsting met trapezoïdale sluitsteen; op tweede bouwlaag opgevat als deurvenster met ijzeren leuning, bij nummer 32 met balusterborstwering; op de derde bouwlaag benadrukte borstwering met panelen. Nummer 32: verbouwde begane grond met entresol.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 84/1862.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 202.