erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
83318
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83318

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • omvat de aanduiding als beschermd monument Burgerhuis: gevels en bedaking
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Ganzenstraat. Oorspronkelijk breedhuis van dertien traveeën en twee bouwlagen onder aangepast zadeldak (Vlaamse pannen) van circa 1622. Volgens bouwvergunning van 1831 - splitsen in vier woongelegenheden - voorzien van een tudorboogpoort in de twee rechter traveeën. Nummer 44 grondig verbouwd in 1927. Huidig uitzicht van nummer 50 resultaat van restauratiewerken in 1995 naar ontwerp van architecten K. Lantsoght en G. Vandenabeele (Brugge). Bakstenen lijstgevels met een hoge natuurstenen plint, links afgewerkt met hoekblokken. Latere aanpassingen vooral van de begane gronden in de loop van de eerste helft van de 20ste eeuw. Behouden resten van Brugse travee type I: bovenvensters telkens gevat in een rondboognis die oorspronkelijk doorliep tot op de begane grond: kwartrond profiel en verfijnd maaswerk voorzien van versierde neuzen in de boogvelden Nummer 44: later toegevoegde kruis- en bolkozijnen in aangepaste openingen. Verbouwde begane grond. Zijgevel: twee trapgevels met verschillende muuropeningen voorzien van afgeschuinde dagkanten en zandstenen bolkozijn, terugliggende latei met gaten voor diefijzers en ontlastingsbogen. Op de hoek uitsparing met Maria en Kind (17de eeuw ?). Winkelpui nummer 50 van 1946.

Interieur van nummer 50. Volgens foto's van de Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge rest er 18de-eeuwse bepleistering onder de huidige valse plafonds. Nog behouden marmeren schouwen en muurkastje met geprofileerde deurtjes.

  • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief, dossier DW000290.
  • Dienst Infrastructuur en Stadsvernieuwing Brugge, Bouwvergunningen, nummer 547/1995; Nota, 13 juli 2000.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, zonder nummer 1822, nummer 230/1945, nummer 525/1946.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 203.

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nb Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83318 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.