Godshuis Cobrysse

Straat Leffingestraat
Locatie Leffingestraat 5-11, Brugge (West-Vlaanderen)

• Adrescontrole Brugge (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Brugge - deel B (geografische inventarisatie: 01-01-2004 - 31-12-2004).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Godshuis Cobrysse

Beschrijving

Voormalig godshuis "COBRYSSE 1663", zie beschilderd opschrift. Schenking door Paulo Cobrysse en zijn echtgenote van "godtshuys tot woonste van zes aerme vrouwkens van goede faeme". Volgens afbeelding van 1657 vertoonde de voorgevel drie trapgevels, elk voorzien van drie rondbogige zolderopeningen in een geblokte omlijsting. In 1948 worden de vensters verlaagd. In 1971 worden zes huisjes omgebouwd tot vier huisjes, waarbij de middeningang en de kapel weggewerkt worden en drie vensters vervangen door korfboogdeuren. Resultaat is een eenheidsbebouwing van enkelhuisjes van twee en drie traveeën en één bouwlaag onder doorlopend pannen zadeldak waarin de schoorsteenschachten de entiteiten aangeven. Verankerde baksteenbouw. Beigebeschilderde lijstgevel boven een gepikte plint. Muuropeningen met afgeschuinde dagkanten. Herstelde bolkozijnen van natuursteen. Nieuwe korfboogdeuren onder een klein, afzonderlijk bovenlicht, naar het patroon van de achterdeuren. Typische, uitgewerkte barokomlijsting van natuursteen onder onder vernieuwde nis met Sint-Paulusbeeld in de centrale deurtravee.

Achtergevel voorzien van acht korfboogdeuren, waarvan zeven met klein bovenlicht; telkens voorzien van afgeschuinde dagkanten.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 369/1948, nummer 514/1949, nummer 650/1968, nummer 392/1970.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 209.

Bron: Gilté S., Vanwalleghem A. & Van Vlaenderen P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NB Noord, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia & Vanwalleghem, Aagje