erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID: 83365   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83365

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig herenhuis met dubbelhuisopstand en achterliggend pakhuis aan de Reie. Heden gesplitst in twee panden. Verankerde baksteenbouw; heden twee linker traveeën, middenrisaliet en drie rechter traveeën onder respectievelijk een zadel- en een schilddak (Vlaamse pannen). 19de-eeuws uitzicht doch oude 17de-eeuwse kern, zie geblokte ontlastingsbogen in de rechter traveeën, moer- en kinderbalken en dakconstructie. 1869: vergunning om de zijtraveeën van drie tot twee te herleiden, zie huidige toestand op de bovenverdieping van het linker gedeelte en toevoegen van kordonvormende lekdrempels; ook verbouwen van de puntgevel aan de Reie tot een lijstgevel. Huidig uitzicht resultaat van een consoliderende "Kunstige Herstelling" in 1994: onder meer dichtmetselen van de laad- en losdeuren.

Bakstenen lijstgevel met belijnende puilijst, kordonvormende lekdrempels en gekorniste kroonlijst. Poortrisaliet met segmentboogpoort. Rechthoekige muuropeningen. Halve radvensters op de mezzanino. Achtergevels: lijstgevels, links en rechts doorbroken door oudere structuren met puntgevels. Aan de Reie voormalig pakhuis: breedhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen) gevat tussen twee tuitgevels. Verankerde bakstenen lijstgevel met rechthoekige vensters en oorspronkelijk voorzien van los- en laaddeur. Rechts van pakhuis: paviljoen van één travee en één bouwlaag onder klokvormig leiendak, gebouwd in neorococostijl van circa 1930. Bepleisterde en witbeschilderde lijstgevel met geaccentueerde fries met kleurrijke motieven. Getoogd deurvenster in geprofileerde omlijsting met uitgewerkte sluitsteen; smeedijzeren leuning. Typische interieuraankleding in zogenaamde Vlaamse stijl.

  • Dienst Infrastructuur en Ruimtelijke Ordening Brugge, Bouwvergunningen, nummers 1281 en 2550/1994.
  • Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota, 2 maart 2000.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 12/1869.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 230.

Bron     : Gilté S., Vanwalleghem A. & Van Vlaenderen P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NB Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Van Vlaenderen, Patricia, Vanwalleghem, Aagje
Datum  : 2004


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83365 (Geraadpleegd op 05-08-2020)