erfgoedobject

Herenhuis in neoclassicistische stijl uit 1840

bouwkundig element
ID: 83369   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83369

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch enkelhuis van 1840. Drie traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen). Bepleisterde en beigebeschilderde lijstgevel boven een grijze plint. Horizontaal belijnende imitatievoegen op de begane grond, kordonvormende lekdrempels op de bovenverdieping en omlopende kroonlijst op houten klossen. Rechthoekige muuropeningen, op de bovenverdieping in geriemde omlijsting. Rechts lager poortgebouw onder afgesnuite bedaking aansluitend bij het schilddak: portiektraveeën met tussendorpel in het verlengde van de imposten en blind boogveld ingeschreven in een rechthoekige nis. Aan de Reie 18de-eeuws paviljoen van vier traveeën en één bouwlaag onder mansardedak (leien); drie dakvensters met schouderboog en in het midden afgewerkt met klauwstukken. Bepleisterde lijstgevel geritmeerd door vlakke pilasters. Segmentboogvensters in vlakke bepleisterde omlijsting en uitgewerkte sluitsteen. Middenvensters met bepleisterde banden op de borstwering, links en rechts deurvenster.

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 48/1840.

Bron     : Gilté S., Vanwalleghem A. & Van Vlaenderen P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NB Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Vanwalleghem, Aagje
Datum  : 2004


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Herenhuis in neoclassicistische stijl uit 1840 [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83369 (Geraadpleegd op 12-08-2020)