Stadswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning

Beschrijving

Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Oorspronkelijke 17de-eeuwse trapgevels, in 1881 worden de geveltoppen vervangen door twee dakkapellen met driehoekig fronton en klauwstukken, waarvan de huidige vermoedelijk kopie van zijn. Verankerde bakstenen en witbeschilderde lijstgevel met kroonlijst op houten klossen. Rechthoekige muuropeningen, vensters met bewaarde afgeschuinde dagkanten en ontlastingsbogen, op de bovenverdieping - oorspronkelijk met tussenstijl - met figuratieve sluitsteen. Steekboogpoort met 19de-eeuws schrijnwerk voorzien van gietijzeren hekjes. Links van deur voetenschraper.

In de ommuurde tuin met uitgang in de Sint-Annakerkstraat, tuinhuis uit de 16de eeuw. Gebouw van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Volume afgebeeld op de kaart van Marcus Gerards (1562) palend aan de kerkhofmuur van Sint-Anna. De voorgevel werd vermoedelijk in 1881 herbouwd in neogotische stijl. Breedhuis van drie traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen). Bakstenen lijstgevel doorbroken door een dakvenster met tuitgevel en een spitsboogvenster. Spitsboogvenster en -deur met druiplijst van gele baksteen en decoratief uitgewerkte steigergaten. Vernieuwd schrijnwerk hermaakt naar vroeger model.

Interieur. Deels bewaarde laatgotische schouw en vernieuwde balkenzoldering.

• Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota, 23 februari 1989.