erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID: 83388   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83388

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Enkelhuis van twee/drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), opklimmend tot de 16de eeuw. Huidig uitzicht resultaat van historiserende "Kunstige Herstelling" in 1971 naar ontwerp van architecten L. en P. Viérin (Brugge). De toenmalige geschilderde puntgevel werd onderzocht en hersteld met behoud van de weergevonden fragmenten. Nieuwe, historiserende ordonnantie voor de begane grond. Verankerde trapgevel (8 treden + topstuk) van rode baksteen. Gebruik van zandsteen voor vensterkruisen en tussendorpels van de rechthoekige muuropeningen gevat in oorspronkelijk gevelhoge Brugse travee. Middennis uitlopend op een korfboog met ingeschreven zoldervenster met tussenstijl van baksteen, rechter traveeën eindigend op een drielob en smalle linker traveeën op een halve drielob. Korfboogpoort met afgeschuinde dagkanten en korfboogdeur met gedeeld bovenlicht naar historisch model.

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 187/1970.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 233-234.

Bron     : Gilté S., Vanwalleghem A. & Van Vlaenderen P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NB Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Van Vlaenderen, Patricia, Vanwalleghem, Aagje
Datum  : 2004


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83388 (Geraadpleegd op 20-07-2019)