Rijksmiddelbare school

Beschrijving

Rijksmiddelbare school gebouwd ter plaatse van het in 1880 gesloopte begijnhof, ingehuldigd in 1883. Neoclassicistisch hoofdgebouw (Begijnhofkaai) en dienstgebouwen (Wegvoeringstraat) met uitbreidingen uit de 20ste eeuw.

Streng neoclassicistisch hoofdgebouw van eenentwintig traveeën en twee verdiepingen. Onder schilddak (kunstleien). Symmetrisch uitgebouwde bepleisterde en witgeschilderde voorgevel op een plint van arduin; horizontale geleding door middel van imitatiebanden, gekorniste arduinen puilijst, doorlopende lekdrempels der bovenvensters, gelede architraaf en gekorniste kroonlijst. De systematische herhaling van identieke travee met rondboogvormige verdiepte muuropeningen op de begane grond en rechthoekige bovenvensters, gevat in een geriemde omlijsting met arduinen druiplijst, is enigszins onderbroken door het licht geaccentueerd middenrisaliet en de twee hoekrisalieten. Drie traveeën brede risalieten afgelijnd door geblokte hoekpilasters en gemarkeerd door de licht vooruitspringend centrale deurtravee uitlopend op segmentboogvormig of driehoekig fronton; bovenvensters voorzien van ingewerkte balustrade op de borstwering en bekronend driehoekig fronton. Blinde zijgevels en eenvoudige bakstenen achtergevel met afdakje op gietijzeren zuiltjes.

Twee dienstgebouwen (Wegvoeringstraat). Neoclassicistische dubbelhuizen van drie traveeën en drie verdiepingen onder een tentdak (kunstleien), uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Witgeschilderde en bepleisterde gevel met imitatiebanden op een hoge plint van arduin. Gevelritme aangegeven door geblokte hoekpilasters en het hoger opgetrokken middenrisaliet op de bovenverdieping afgelijnd door pilasters en bekroond met een dakvenster voorzien van segmentboogfronton en klauwstukken. Rondboogvormige benedenvensters in een verdiept muurvak. Rechthoekige omlijste bovenvensters met doorlopende arduinen lekdrempels en bekronende druiplijst in het risaliet gemarkeerd door een driehoekig fronton op consoles. Rondboogdeur. Hoofdgestel met gelede architraaf en gekorniste kroonlijst.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle