erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID: 83420   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83420

Juridische gevolgen

Beschrijving

"DIT HUYS IS GODT/ BEQUAEME/ S ANNA IS ZYNE/ NAEME" zie 17de- en 18de-eeuwse gevelstenen in de zijgevel. Diephuis van zes + drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). 17de-eeuws pand. Later aangepaste muuropeningen, zie bouwnaden onder meer boven de strekse lateien. Gevel aan de Reie: verankerde bakstenen trapgevel (11 treden + topstuk) met gebruik van zandsteen voor de schaarse hoekblokken en het bolkozijn in de geveltop. Rechthoekige muuropeningen; centraal bovenvenster opgenomen in een tudorboognis met afgeschuinde dagkanten. Zoldervensters onder steigergat gevat in rondboognis met onder meer verfijnd maaswerk en driepasmotief in het boogveld. Aan de straat, eenvoudige bakstenen lijstgevel met eenvoudige rechthoekige muuropeningen. Twee dakkapellen met tuitgeveltje voorzien van rechthoekig venster in rondboognis met afgeschuinde dagkanten. Verankerde bakstenen achter- en puntgevel met rechthoekige muuropeningen en sporen van oudere met strek en rollaag. Lagere aanbouw van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met twee dakvensters met tuitgevel en rechthoekig venster in rondboognis.

  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 331.

Bron     : Gilté S., Vanwalleghem A. & Van Vlaenderen P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NB Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Vanwalleghem, Aagje
Datum  : 2004


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83420 (Geraadpleegd op 05-08-2020)