Huis Het Speldewerk

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Het Speldewerk

Beschrijving

"HUIS/ GENAAMD/ HET SPELDEWERK", zie gevelstenen. Diephuis met enkelhuisopstand van drie/twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Jaarcartouches "ANNO/ 1909". Trapgevel (8 treden + topstuk, uitgewerkt als stenen beeld van een kantwerkster); rode baksteenbouw met gebruik van natuursteen voor belijnende speklagen ter hoogte van onder-, tussen- en bovendorpels, kozijnconstructies en cartouches. Sierankers. Gevelopbouw aansluitend bij de stedelijke privé-architectuur uit de 17de eeuw met vermenging van traditionele en barokke elementen: uitkragende bovenbouw op rondboogfries aanzettend op leeuwenkoppen, rechthoekige muuropeningen met afgeschuinde dagkanten, stenen kruiskozijnen onder gebogen ontlastingsboog en op de bovenverdieping bijkomende rondboognissen met figuratieve sluitsteen en bolkozijn als zoldervenster.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia