erfgoedobject

Pakhuis

bouwkundig element
ID: 83442   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83442

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig pakhuis, zie houten hijskast, heden weliswaar met moderne interpretatie van de oorspronkelijke vormgeving. Thans woonhuis. Breedhuis met dubbelhuisopstand van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien), uit mogelijk de 17de eeuw. Bouwkundige ingrepen zijn een gevolg van functiewijzigingen. In 1918 "Kunstige Herstelling" naar ontwerp van architect H. Fonteyne (Brugge) onder meer herstellen van parement, plaatsen van winkelpui en korfboogpoort + plaatsen van de bovenvensters in rondboognissen met afgeschuinde dagkanten. In 1985 "Kunstige Herstelling" naar ontwerp van architect Y. De Cock (Torhout): herstellen van het parement en vervangen van de winkelpui door een korfboogdeur en -venster. Het schrijnwerk krijgt een eigentijdse vormgeving en het leiendak vervangt een pannendak. Verankerde bakstenen lijstgevel. Muuropeningen met afgeschuinde dagkanten aanzettend op natuurstenen voetstukken. Op de begane grond korfboogvormige muuropeningen. Op de bovenverdieping rechthoekige gevat in korfboogvormige nis.

  • Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota, 1985.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 52/1918.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 332.

Bron     : Gilté S., Vanwalleghem A. & Van Vlaenderen P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NB Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Van Vlaenderen, Patricia, Vanwalleghem, Aagje
Datum  : 2004


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Pakhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83442 (Geraadpleegd op 08-08-2020)