is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pakhuis
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Spiegelrei, Gouden-Handrei en Sint-Annarei met omgeving
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pakhuis
Deze vaststelling was geldig van tot
Voormalig pakhuis, zie houten hijskast, heden weliswaar met moderne interpretatie van de oorspronkelijke vormgeving. Thans woonhuis. Breedhuis met dubbelhuisopstand van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien), uit mogelijk de 17de eeuw. Bouwkundige ingrepen zijn een gevolg van functiewijzigingen. In 1918 "Kunstige Herstelling" naar ontwerp van architect H. Fonteyne (Brugge) onder meer herstellen van parement, plaatsen van winkelpui en korfboogpoort + plaatsen van de bovenvensters in rondboognissen met afgeschuinde dagkanten. In 1985 "Kunstige Herstelling" naar ontwerp van architect Y. De Cock (Torhout): herstellen van het parement en vervangen van de winkelpui door een korfboogdeur en -venster. Het schrijnwerk krijgt een eigentijdse vormgeving en het leiendak vervangt een pannendak. Verankerde bakstenen lijstgevel. Muuropeningen met afgeschuinde dagkanten aanzettend op natuurstenen voetstukken. Op de begane grond korfboogvormige muuropeningen. Op de bovenverdieping rechthoekige gevat in korfboogvormige nis.
Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nb Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)