is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Spiegelrei, Gouden-Handrei en Sint-Annarei met omgeving
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
Deze vaststelling was geldig van tot
Breedhuis met dubbelhuisopstand van vier traveeën en drie en een halve bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Neoclassicistisch lijstgevel van 1859 in plaats van een 17de-eeuwse trapgevel. Huidig uitzicht resultaat van "Kunstige Herstelling" van 1997 naar ontwerp van architect G. Verschave (Brugge). Behoud van oude 17de-eeuwse kern, zie balklagen en dakconstructie bestaande uit schaar- en nokgebinte. Bepleisterde en witbeschilderde lijstgevel boven een grijsbeschilderde plint. Aflijnende pseudo-hoekstenen, kordons en bekronend klassiek hoofdgestel met kroonlijst op rijk uitgewerkte modillons. Rechthoekige muuropeningen met voor de tijd typische afgeronde hoeken, op de begane grond in vlakke omlijsting, op de bovenverdieping in geriemde. Paneelwerk op de borstweringen van de tweede bouwlaag, bloem- en krulmotieven op deze van de derde. Uitgewerkte sluitstenen met onder meer bloem- en neorocaillemotieven. 19de-eeuws schrijnwerk. Rechts van deur gietijzeren voetenschraper.
Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nb Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)