Woonhuis van staatsminister Achiel Van Acker

Beschrijving

Voormalig woonhuis van staatsminister Achiel Van Acker, zie gevelsteen: "HIER WOONDE VAN / 1964 TOT 1975 / ACHIEL / VAN ACKER / MINISTER / VAN STAAT". Samenstel van oorspronkelijk twee diephuizen van drie traveeën en drie bouwlagen onder schild- en zadeldaken. Linker pand wordt op Marcus Gerards (1562) weergegeven met een schermgevel. 19de-eeuws uitzicht met behoud van oude kern, zie zijgevel van rechter pand met jaarankers 1635, balklagen en gotische schouw. Bepleisterde en respectievelijk grijs en wit beschilderde lijstgevels boven respectievelijk een grijze en een zwarte plint met telkens één beluikte kelderopening. Horizontale belijning door middel van onderling verbonden lekdrempels, kordons en kroonlijst op houten klossen. Rechthoekige muuropeningen in vlakke bepleisterde omlijsting met eenvoudige sluitsteen. Arduinen buitentrap met eenvoudige leuningen. 19de-eeuws schrijnwerk, links op de begane grond oorspronkelijk beluikt, zie duimen. De achtergevel is een puntgevel afgewerkt met vlechtingen, twee geblokte rondboogopeningen in de top. Tudorboogpoort met afgeschuinde dagkanten.

• Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Fiche, december 1974.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 333.
  • VANHOUTRYVE A., Brugse Stand- en Borstbeelden. Historische analyse en retrospectieve, Brugge, 1990, p. 91.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia