erfgoedobject

Stadswoning, onderdeel van Hovetje van Plaisance

bouwkundig element
ID
83463
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83463

Juridische gevolgen

Beschrijving

Vormde samen met de panden rechts voormalig "Hovetje van Plaisance". Nu breedhuis met enkelhuisopstand van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). 17de-eeuws pand, zie bewaarde balklagen en dakconstructie bestaande uit schaar- en nokgebinte. In de loop van de 19de eeuw aanpassen van de muuropeningen op de begane grond. Geelbeschilderde lijstgevel boven een bepleisterde en grijsbeschilderde plint. Rechthoekige muuropeningen, op de bovenverdieping met bewaarde afgeschuinde dagkanten. Zijgevel afgewerkt met vlechtingen voorzien van een gedicht venster met afgeschuinde dagkanten, een bakstenen middenstijl en een ontlastingsboog van een rollaag.

  • Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota, 14 maart 2000.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 395.

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nb Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Stadswoning, onderdeel van Hovetje van Plaisance [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83463 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.