erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
83473
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83473

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Jaartal 1675 op de penanten van de bovenverdieping. Huidig uitzicht resultaat van verschillende wijzigingen. In 1838 aanbrengen van vier benedenvensters. Invoegen van een korfboogvormige garagepoort in 1954. Hermetselen van de getrapte top, aanbrengen van de bolkozijnen en de dekstenen van kunststeen vermoedelijk circa 1940. Consoliderende "Kunstige Herstelling" in 1996 naar ontwerp van architect M. Dehulster (Brugge): restauratie met maximaal behoud en herwaardering van 17de-eeuwse elementen, verhogen van bovenvensters volgens de sporen van vroegere strekken. Verankerde okergeel beschilderde lijstgevel met getrapte top (8 treden + topstuk) boven de drie middentraveeën. Speklagen ter hoogte van onder- en bovendorpels. Rechthoekige muuropeningen: gedichte linker deur; rechter deur met afgeschuinde dagkanten en onder een geblokte ontlastingsboog in een omlijsting van pseudo-hoek- en negblokken, soortgelijke omlijsting en ontlastingsbogen voor de bovenvensters. Voorheen, zou volgens L. Devliegher, een grote centrale korfboognis met beblokt archivolt zijn geflankeerd door twee vensters onder geblokte ontlastingsboog. In de deels aangepaste geveltop, twee bolkozijnen van kunststeen onder een blinde ronde oculus.

Interieur met bewaarde balklagen en dakconstructie bestaande uit schaar- en nokgebinte.

  • Dienst Infrastructuur en Ruimtelijke Ordening Brugge, Bouwvergunningen, nummer 465/1994.
  • Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Fiche, april 1975, Nota, 25 februari 1991.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 38bis/1838, nummer 27/1954.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 401.

Bron     : Gilté S., Vanwalleghem A. & Van Vlaenderen P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NB Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Van Vlaenderen, Patricia, Vanwalleghem, Aagje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83473 (Geraadpleegd op )