Burgerwoning en werkhuis sigarenfabriek

Beschrijving

Diephuis, enkelhuistype, van drie traveeën en drie verdiepingen onder een afgesnuit zadeldak (mechanische pannen) voorzien van dakkapellen aan de langsgevelzijden. Sporen van gebruik van zandsteen en zandstenen hoekblokken aan zij- en achtergevel wijzen op een oudere kern (17de eeuw?). Verhoging met de bovenverdieping, eind 18de of begin 19de eeuw, aangeduid door een behouden kraagsteen, kleinere muurankers en ontbrekende hoekblokken op de hoogste verdieping. Bepleisterde en beschilderde voorgevel op een arduinen plint met keldervensters, daterend uit de 1ste helft van de 19de eeuw. Rechthoekige vensters, op de begane grond gevat in een vlakke beschilderde omlijsting, op de bel-etage en bovenverdieping voorzien van gietijzeren hekje en consooltjes onder de lekdrempels. Rechthoekige vleugeldeur in een geprofileerde omlijsting op neuten, steektrapje. Rechts, tweelaagse aanbouw van één travee met steekboogpoort in een uitgewerkte omlijsting bekroond door een gestrekte druiplijst met balustrade, uit eind 19de eeuw.Verankerde langsgevel in de Molenstraat. Verhoogde achterpuntgevel met muurvlechtingen en duidelijke sporen van vroegere stenen kruiskozijnen. Langsgevel aan de tuinzijde voorzien van rechthoekige muuropeningen.

Tuinhuisje en werkhuis in de beboomde tuin. Prettig éénlaags tuinhuisje onder een zadeldak (Vlaamse pannen) afgelijnd door tuitgevels met muurvlechtingen. Beschilderde baksteenbouw met lange muurankers uit de 18de eeuw. Voorgevel met traditioneel rondboogdeurtje in een geprofileerde zandstenen omlijsting met negblokken en sluitsteen. Steekboogvensters in de langsgevel gemarkeerd door een omlijsting van boomschors.Werkhuis van een voormalige sigarenfabriek. Lang bakstenen gebouw met twee verdiepingen onder een zadeldak (Vlaamse pannen). Sporen van muurvlechtingen in de zijpuntgevels wijzen op een schaalvergroting.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle