Huis 't Boomken

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning 't Boomken

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Timmermansstraat. Eertijds zogenaamd " 'T Boomken". Diephuis van oorspronkelijk drie traveeën nu vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), opklimmend tot de 17de eeuw. In de loop van de 18de eeuw werden alle vensters gewijzigd. Latere toevoeging van rechter travee horend bij de eenheidsbebouwing uit de 19de eeuw (nummers 69-75). Huidig uitzicht resultaat van een consoliderende "Kunstige Herstelling" in 1997 naar ontwerp van architect B. Delaey (Brugge): herstellen van metselwerk en opnieuw kaleien. Verankerde bakstenen, okergeel beschilderde tuitgevel boven een grijze plint. Rechthoekige muuropeningen met arduinen lekdrempels. In de top segmentboogvormig zoldervenster met afgeschuinde dagkanten onder een rechthoekig venster met een zandstenen latei.

Interieur. Voorkamer met 18de-eeuwse schouw met stucboezem. Laatgotische haard met twee geprofileerde rechtstanden versierd met een mannen- en vrouwenhoofd. De verdwenen mijter is vervangen door een metalen draagelement. Samengestelde balklagen met moer- en kinderbalken. Dakconstructie: twee schaargebinten en gordingen dragen keperparen tegenaan de nok verbonden door hanenbalken, telmerken.

• Dienst Infrastructuur en Ruimtelijke Ordening Brugge, Bouwvergunningen, nummer 1284/1997.
  • Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota.