erfgoedobject

Smal hoekhuis

bouwkundig element
ID
83497
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83497

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Smal hoekhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Smal hoekpand opgevat als diephuis van twee bouwlagen onder steil zadeldak (Vlaamse pannen), teruggaand tot de 16de of 17de eeuw met aanpassing van de muuropeningen in de loop van de 19de eeuw. Verankerde, grijs beschilderde baksteenbouw. Puntgevel met enkelhuisopstand, twee en één travee. Vroegere toestand ten dele aangeven door de sporen van een rondboognis boven de deur en het bovenvenster; en kleine korboognis met afgeschuinde dagkanten in de top. In de linker zijgevel, spoor van gedicht rechthoekig venster met houten latei. Op de hoek, neogotisch Mariabeeld op een dito console; bekronend baldakijntje op zuilen met knoppenkapitelen. Lagere aanbouw met blinde gevel voorzien van sporen van oudere muuropeningen.

Interieur. Inwendig sterk verbouwd. Oorspronkelijk keldergewelf vervangen door betonvloer. In de opkamer 19de-eeuwse schouw van marmer. Bewaarde balklaag met vier bepleisterde moerbalken tussen bovenverdieping en zolder Oorspronkelijke dakconstructie bestaande uit vier schaar- en nokgebinten.

  • Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota, 28 november 1996.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 234.

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nb Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Smal hoekhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83497 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.