Reeks stadswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vijf stadswoningen

Beschrijving

Vijf breedhuizen met oorspronkelijk analoge gevels van twee/één traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), 16de - 17de eeuw. Wijzigingen in de loop van de 20ste eeuw: onder meer deuropening van nummer 46. Sloop in 1958 van nummer 50 en bouwen van nieuwbouw naar ontwerp van architect R. Van Oyen (Brugge). Integreren van nummer 54 bij nummer 56. Consoliderende "Kunstige Herstellingen": nummer 52 van 1985 naar ontwerp van architect K. Lantsoght (Brugge) onder meer terugbrengen van de begane grond naar de vroegere toestand, nummer 48 van 1996 naar ontwerp van architect G. Lagast (Brugge).

Verankerde bakstenen lijstgevels op grijze plinten, nummers 46 en 52 beschilderd. Rechthoekige muuropeningen sommige met behouden afgeschuinde dagkanten. Ingangstravee met lage deur met zandstenen latei op consoles en blinde bovenmuur in alle huizen behoudens in het herbouwde nummer 50. De vensters, oorspronkelijk met bolkozijn, hebben een terugliggende zandstenen latei en gekoppelde ontlastingsboogjes op de begane grond. Venstertravee uitlopend in een tuitgeveltje met korfboognis met afgeschuinde dagkanten; gelijksoortige dakvenster doch boven de deurtravee bij nummer 50. Nummers 46-48: schoorsteenschacht op rechthoekige basis met vier rookkanalen in zeshoekvorm en rookmonden.

Interieur. Nummers 46, 48, 52 hebben hun balklagen bewaard. Nummers 48 en 52 met monumentale haarden in beneden- en bovenkamer.

• Dienst Infrastructuur en Ruimtelijke Ordening Brugge, Bouwvergunningen, nummer 634/1984, nummer 402/1985, nummer 251/1996.
  • Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Fiche, november 1983; nota, 26 februari 1996.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 46/1958.